ALTINBEŞİK MAĞARASI

 
    Altınbeşik (Düden suyu) mağarası ilk kez 1966 yılında, Türkiye Sepoloji Derneği Kurucu ve Onur Başkanı Rahmetli Dr. Temuçin Aygen tarafından bölgede Oyma pınar barajı ile ilgili araştırmalar yaptığı sırada bulunmuş ve adını bir üst kısmında yer alan Altınbeşik tepesinden almıştır. Ve 1966-1967 yıllarında İngiliz ve Fransız mağaracılar ile ilk denemeler yapılarak kamuoyuna tanıtılmıştır. Türkiye’nin en büyük dünyanın üçüncü büyük mağarasıdır. Ülkemizin uluslar arası çapta, bilimsel önemi bulunan bu mağara içinden çıkan su, yeraltından Beyşehir Gölü ile irtibatlıdır.

     Beyşehir Gölü’nün kuzeyindeki Mada adasında bulunan bir düdene kaçan su üzerinde yapılan boya deneyi, Altınbeşik (Düden suyu) mağarasından çıkan ve Manavgat Çayına karışan suyu boyamış ve böylece bu yer altı ilişkisi kanıtlanmıştır. Altınbeşik mağarası iki kat üzerine yayılmıştır. Mağaraya 200mt uzunlukta bir yeraltı gölü üzerinden botla girilmektedir. Bu gölün sonunda şahane güzellikte traverten oluşumları vardır. Göl sonundan 44 mt’lik dikey bir traverten oluşumu üzerinden ikinci kata çıkılmakta ve oradan da 130 mt uzunlukta ince uzun sığ bir göl başlamaktadır. İkinci katın sonuna kadar küçük gölükcükler ve orta kısmındada göçük yapan çok büyük ve yüksek bir salondaki kalker blokları üzerinden, 1,5km kadar ilerlenebilmektedir. Mağaranın bu bölümü kısmen fosil durumuna geçmiştir, üst kat sağ ve sol cihetlerde bulunan yan kolların hepsi araştırılamamıştır

     1985 yılında Ürünlü köyüne gelip mağara önünde kamp kuran 10 kişilik bir Japon mağara grubunun, 1 ,göl sonundaki 44 metrelik duvar önünden, memba şeklinde çıkansuya dalış yaparak sifonun arka tarafına geçtikleri ve kumsal bir zemin üzerinden birçok gölleri geçerek dağın içine doğru 3500mt ilerledikleri bilinmektedir. 1992 Ekim Ayı’nda Dr. Temuçin Aygen başkanlığında Orta Doğu Teknik Üniversitesi su altı dalış ekibine mensup mağaracılar mağara sifonlarına dalış yapmışlar, fakat arkaya geçit veren sifonun ağzını bulamamışlardır. Altınbeşik Düdensuyu mağarasındaki araştırmalar henüz bitmemiştir. Zaten mağara turizme açıldığında da bütün sistemin dolaşılması mevzubahis değildir. Yukarıdaki ikinci katın ortalarına kadar mağaranın en fazla 1.kısmı gezilebilmektedir. Altınbeşik mağarasına Manavgat’tan iki yolla gidilebilir. 1.yol Manavgat Avasun (Yayla Alanı) İbradı yoludur.Tamamı asfalt olan bu yol 55 km dir. Son derece nadir görülebilecek panoromik manzaraya sahiptir. 2,yol ise; Alanya yolundan ayrılan Konya yolu olup, Akseki’ye 5km kala sapan ibradı, Ormana içinden geçerek, Ürünlü köyüne varan yoldur. Bunun uzunluğu ise (Manavgat çıkışlı) 85km’dir ürünlü köyünden itibaren mağaraya araç yolu açılmıştır. Mağaranın denizden yüksekliği 450 metre, Ürünlü köyünün ise 750- 800 metredir. Altınbeşik Düden suyu halen aktif bir sistem olduğundan, bu durumu gözetilerek turizme açılmıştır. Uzun süreli devam eden Yağışlı günlerde Düden patlaması olmakta ve mağaradan çok büyük su çıkmaktadır.Bu dönemede mağaranın içine girilememekte ancak vadinin görünümü muhteşem olmaktadır.Mayıs ayından itibaren mağaranın içi ziyaret edilebilmektedir.